România este Most Wanted (13) – Ecaterina Teodoroiu

21 septembrie. VINERI. O nouă zi în care aflăm despre oameni și locuri din România. Aveam o altă idee după ce am scris postul de săptămâna trecută, însă a venit o propunere din partea lui Liviu și am decis să vă povestesc câte ceva despre Ecaterina Teodoroiu ( după cum a fost cererea). Să alternez puțin articolele între locuri și oameni, așadar azi, vorbim despre un om important în istoria țării noastre.

Ecaterina Teodoroiu( numele adevărat fiind Cătălina Toderiu) este una din persoanele istorice ale acestui oraș ce mă face mândră de locurile mele natale, de neamul și țara mea. Este un model în viață: un model de dăruire, model în dragoste, model în prietenie, model în aproape tot.

Ea s-a născut la data de 14 ianuarie 1894 ( cu 100 de ani înaintea mea) în satul Vădeni ce astăzi face parte din orașul Târgu Jiu ca și cartier. A murit, din păcate, la o vârstă foarte fragedă de 23 de ani pe data de 22 august 1917 în bătălia de la Mărășești din timpul Primului Război Mondial. A avut o moarte eroică, prin faptul că și-a dat viața pentru țară sub gradul de sublocotenent în armata română.

Motivul pentru are Ecaterina s-a înrolat în armata română a fost chiar fratele ei, Nicolae. Ajunsă la București și înscrisă la Școala de fete, Ecaterina a decis să devină soră medicală pe front în Primul Război Mondial, fiind înrolată ca și cercetaș. La moartea fratelui acesteia, Ecaterina a decis să se înroleze în armată ca și soldat pentru a duce la capăt ceea ce fratele ei nu a reușit. Întoarsă în Vădeni, la 10 octombrie 1916, Ecaterina a stat în primele rânduri în respingerea armatei germane inamice în timpul primei bătălii de pe Jiu, sub comanda lui Ion Dragalina.

În ciuda faptului că în iarna anului 1917 este agravată epidemia de tifos exantematic, Ecaterina luptă pe front și este răsplătită altfel cu diferite distincții militare, ultimul fiind acela de sublocotenent și primește comanda unui pluton de infanterie. Prin felul de a fi și prin modalitățile de comandă a fost iubită de către toți atât în viață cât și după aceea. Nu s-a lăsat intimidată nici măcar ca și prizonieră, reușind să păcălească un sergent neamț și să îl predea armatei române. La 22 august 1916 a avut loc bătălia de la Varnița și Muncelu, unde armata română a învins armata germano-austro-ungară, cu pierderea sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, fiind împușcată în piept în fața plutonului ce îl conducea, având pe buze cuvintele ” Înainte băieți, sunteți cu mine!”

Inițial a fost înmormântată în Poieni, Vrancea, iar mai apoi osemintele i-au fost strămutate în 1921 în Tg-Jiu în centrul acestuia( între biserica și prefectura din centru), loc unde se afla acum mausoleul Ecaterinei Teodoroiu.

În cinstea ei s-au ridicat numeroase monumente, primul fiind cel de la Slatina terminat în 1925 și început în 1921, sculptat de Dumitru Mățăoaru. Următorul monument este ridicat în 1928 la Brăila de către sculptorul Vasile Ionesco-Varo. Al treilea este ridicat în anul 1934 de către oscar Han la Tișița și poartă denumirea de Monumentul Victoriei sau Biruinței, reprezentând-o pe Ecaterina cu sabia deasupra capului. În sfârșit în 1936, după ce în 1921 i-au fost aduse osemintele în centrul Târgu-Jiului, se ridică peste acestea Mausoleul Ecaterina Teodoroiu, de către Milița Petrașcu. Mai apoi în 1937 se ridică unul și în Azuga de către Ioan Iordănescu, reprezentând-o pe Ecaterina în momentul când a fost împușcată. În 1972 D. Iliescu ridică un mausoleu în Muncelu, iar în 1978 este amplasată în Târgu Jiu Statuia Ecaterina Teodoroiu de către Iulia Ioniță pe bulevardul ce-i poartă numele , aproape de casa memorială a acesteia. La comemorarea a 100 de ani este ridicat ultimul mausoleu în cinstea Ecaterinei la Mărășești, pe aleea personalităților istorice.

Dacă am vorbit despre Ecaterina Teodoroiu ca și om istoric, propun să citiți în continuare despre viața ei dinainte de a ajunge în București și de a se înrola ca și cercetaș, soră medicală și ulterior soldat în armata română. Ecaterina a copilărit într-o casă țărănească, construită în 1884 de părinții acesteia. Casa avea 2 camere ( camera cu vatră și cea de dormit), în față având tinda și fiind acoperită cu sită. casa a fost locuită până în 1945 de membri familiei, iar din anul 1959, după restaurare a devenit Casa memorială Ecaterina Teodoroiu.

Ecaterina este al 8-lea copil din familia Toderiu, avându-i părinți pe Vasile și Elena Toderiu ce munceau din greu pentru cei 8 copii pe moșia boierului Pleniceanu.A copilărit în Vădeni, urmând acolo primele clase primare. Ca și copil a fost unul neobișnuit de năzdrăvan și curajos pentru o fetiță Era iubitoare de carte și învățătură, având în gând părăsirea ținutului ei spre București. Mama i-a fost un sprijin în datorită plăcerii ei de a învăța și de a se mândri cu o astfel de fată. Astfel clasele următoare le-a urmat la Târgu Jiu iar mai apoi a parcurs ultimele 7 clase la București la o Școală de Fete până în anul 1916. Există documente care contestă într-un fel înrolarea acesteia în cercetășie la București ea fiind înrolată încă din 1913 la Târgu Jiu și îngrijind încă de pe atunci, din anul 5 de liceu răniții. Patriotismul i-a fost insuflat încă din copilărie de către tatăl ei, ce obișnuia să le povestească momente glorioase din trecutul poporului român, ei și fratelui acesteia Nicolae. Din anumite surse mai precise sau mai puțin precise se spune că relația cu Nicolae a fost una specială, tocmai de aceea înrolându-se după moartea lui în armată cu visul de a nu-și dezamăgii tatăl, fratele și țara și bine înțeles de a câștiga războiul.

Mai jos vă las o galerie cu poze: casa memorială, statuia, mausoleele și o poză portret a Eroinei de la Jiu.

Ecaterina Teodoroiu

Casa memorială

Statuia din Târgu Jiu

Mausoleul de la Târgu Jiu

Statuia de la Mărășești

Statuia din Brăila

Monumentul din Slatina

sursă imagini : Google images

Iar acum, vă invit la film și de asemenea să vă înscrieți articolele într-un comentariu mai jos pentru a participa și voi la România este Most Wanted! O săptămână frumoasă până data viitoare!


sursă youtube ( user IstorieAdevarataROU )

Daniela Bojinca (13 Posts)


1 comments
DanaD
DanaD moderator

Mi-a plăcut articolul, foarte bine documentat. Felicitări! Iar filmul a fost cireașa de pe tort, ai fost de mare inspirație :)